Su arıtma cihazları evlerde ve işyerlerinde kullanılan suyu zararlı kimyasallardan arındırmaya yarayan bir cihazdır. Musluk altına takılan cihaz, anlık olarak suyu minerallerden tortulardan ve diğer kireç yapıcı maddelerden arındırarak size sunar. Hem vücut sağlığı için hem de günlük yaşantıdaki avantajlarından dolayı birçok kişi bu cihazları kullanmayı tercih ediyor. Her cihaz farklı özelliklere sahip ve ihtiyaca göre alınıyor. Özellikle filtreleri bakımından birbirinden ayrılan çeşitleri, farklı özellikteki filtrelere sahiptir.
İlk olarak şebeke suyundan gelen zararlı ve sağlığa zararlı su 5 mikron filtresinden geçer. Filtre, suyun içerisindeki tortu ve kiri arındırır. Bu filtre genellikle büyük boyuttaki partikülleri temizlemek için kullanılır. Bazı cihazlarda bu filtrenin kabı şeffaf olabiliyor. Bu tür kaplara bakarak suyun ne kadar kirli olduğu görülebilir. Sediment filtresinden geçen suyun bir sonraki durağı aktif karbon filtresi olacaktır. Burada su klor ve kötü kokudan temizlenir.
Karbon filtre geçirdiği suyu 1 mikron sediment filtreye gönderir ve bu aşamada su içerisindeki bakteriler temizlenir. 1 mikrondan büyük partikülleri arındırdığı için filtrenin adı 1 mikron sediment filtredir. Suyun berraklaştığı aşama da burasıdır. Sayılan bu 3 filtreden geçen su, tam anlamıyla temizlenmiş sayılmaz. İçerisinde hala bakteri ve bazı erimiş kimyasallar bulunur. Bunlardan da arındırmak için membran adı verilen filtre kullanılır. Buradan çıkan su artık içilebilir hale gelmiştir.
Arıtma cihazlarında genel olarak 5 farklı filtre bulunur. Bazı gelişmiş su arıtma cihazlarında ekstra bir filtre daha olabilir. Bu filtreleri sayacak olursak 5 mikron filtre, blok karbon, 1 mikron filtre, membran filtre ve son olarak post karbon ya da tatlandırıcı filtredir. Her filtrenin amacı farklıdır ve farklı boyutlarda arıtma işlemi gerçekleştirirler.
Bazı filtreler daha büyük partikülleri ayrıştırırken, bazıları çok küçük partikülleri arındırmakla görevlidir. Bazı filtreler de kötü kokuyu ve sert yapıyı yok etmek için tasarlanmıştır. Gelişmiş arıtma cihazları, daha sağlıklı su sunar ancak klasik cihazlara bakıldığında da suyun kesin ve net olarak sağlıklı ve içilebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Su arıtma cihazlarının ayrıştırdığı sağlıksız atık sular yoğun şekilde klor, kireç, tortu ve ağır metaller içerir. Bu yüzden yemek suyu, içme suyu, çay veya kahve suyu, meyve ve sebze yıkama suyu olarak kullanılmamalıdır. Atık sular yalnızca bahçe sulamalarında, dış mekân temizliklerinde geri dönüşümlü olarak kullanılmaya uygundur.
Su arıtma cihazlarının sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle musluktan akan sularla kıyaslandığında birçok avantajı olduğunu görebiliriz. Sudaki zararlı maddeleri arındırmasıyla insan sağlığına büyük yararlar sağlıyor. Özellikle minerallerden ve sodyum klorürden arındırması sayesinde vücuttaki ödem oluşumunu engelliyor.
Su arıtma cihazları farklı özelliklerde üretilmiştir. Genel özelliklerinin dışında bazı firmalar farklı özellikleri de ekleyerek su arıtma cihazlarının işlevlerini genişletme yoluna gidebiliyorlar. Genel özelliklerine bakıldığında ilk gözümüze çarpan hepsinde bir detoks filtresinin bulunmasıdır. Detoks filtre, mineral filtre ve alkali filtreleri içerir.
Su tanklarının kapasiteleri de yine cihaza göre farklılık gösteren bir diğer özelliktir. Günlük su arıtma kapasiteleri ise en fazla 250 litre olabiliyor. Elektrik enerjisine ihtiyaç olmadan çalışan bu cihazlar, insan sağlığına zararı olmayan suların oluşumunu destekler. Su arıtma cihazları satışa sunulmadan önce Avrupa standartlarına uygunluk testlerinden geçerler. Bu yüzden su arıtma cihazlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.