Su arıtma cihazları, farklı işlevlerdeki filtrelere sahip olan ve şebeke sularının sağlıklı, içilebilir hale gelmesi için suyu arıtan cihazlardır. Evlerde ve işyerlerinde gittikçe artan kullanımı, bu cihazların farklılaşmasına ve fonksiyonlarının artmasına sebep olmuştur. Normalde su arıtma cihazlarında 6 adet filtre bulunur ve arıtılan su 6 farklı aşamadan geçmiş olur. Ancak bazı teknolojik arıtma cihazlarında bu filtre sayılarının artmasıyla suyun çok daha fazla arınması ve daha sağlıklı hale gelmesi söz konusu oluyor.
Cihazlara göre farklılaşan filtreler dışında genel olarak her arıtma cihazında bulunan filtreler sırasıyla 5 mikron filtresi, aktif karbon filtresi, granül karbon filtresi, 1 mikron filtresi ve membran filtredir. İlk aşamada şebekeden gelen su 5 mikron filtreden geçiyor. 5 mikron büyüklüğe kadar tüm partikülleri, toprağı, kili ve kireci sudan ayrıştıran bu filtre su için kaba temizliği yapıyor diyebiliriz. En büyük mikroorganizmaların bu filtrede suya veda ettiğini söyleyebiliriz.
Bu aşamadan sonra suyu aktif karbon filtresi bekliyor. Toz ve toprak gibi yine büyük partiküllerin ayrıştırılması bu aşamada da devam ediyor. Ancak 5 mikron filtreye göre bir tık daha küçük parçaların ayrıştırıldığını söyleyebiliriz. Suyun daha sağlıklı hale getirilebilmesi için su, aynı işlemden farklı seviyelerde geçiyor. Daha sonra suyu bekleyen filtre ise granül karbon filtresi oluyor. Bu aşamada da organik maddelerden arındırılan su renk ve tadını da bu aşamada alıyor ve kokusunu tazeliyor.
Suya yansıyan böcek ilaçlarının veya ölü hayvanların kokusu granül karbon filtresi sayesinde yok ediliyor. Membran filtre dediğimiz aşamada, su arıtma işlemlerinin artık tamamlandığını söyleyebiliriz. Çok küçük parçalara kadar ayırabilen bu filtrede ufak partiküller ve mikroorganizmalar arıtılarak su en temiz ve saf haline getiriliyor. Birden fazla filtre olması ve gün içerisinde çok fazla suyu arıtmaları sebebiyle filtreler partiküllerle doluyor.
Filtrelerden geçen toprak, kil, çamur, mikroorganizma ve küçük partiküller bu cihazların arıtma haznelerini dolduruyor. Zamanla eskiyen ve bozulacak duruma gelen filtreler artık suyu tam anlamıyla arıtamayacak seviyeye geliyor. Bu gibi durumlardan korunmak ve sağlık açısından tehlike arz etmemesi için filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi, bakımının yapılması ve ömürleri bittiğinde değiştirilmesi gerekiyor. Özellikle ilk filtre olan 5 mikron filtrede daha büyük parçaların ayrıştırıldığını biliyoruz. Burada birikim daha kısa sürede olacaktır.
Diğer filtrelerde de aynı şekilde partikül ve mikroorganizmalar cihazınızın iyi çalışmamasına sebep olabilir. Temizliklerini ve bakımlarını yaptığınız filtrelerinizin kullanım ömürleri genellikle 6 ay oluyor. Ancak membran filtre son aşama olduğu ve çok küçük parçaları ayrıştırdığı için bu filtrenin kullanım ömrünün daha uzun olduğunu söyleyebiliriz.
Su arıtma cihazlarının filtrelerinde kaliteli bir değişim istiyorsanız profesyonel destek almanız gerekir. Eğer kendiniz değiştirmeyi düşünüyorsanız sağlığınız açısından filtrelerin orijinalliği de önemlidir. Cihazın markasına ve modeline uyumlu olması da bir diğer önemli husustur.
Değişim için ilk olarak arıtma cihazı yan yatırılır ve filtreler aparat yardımıyla gevşetilerek çıkartılır. İlk olarak 5 mikron filtre değiştirilir. En yoğun derecede kirlenmiş olan bu filtre çıkarılarak yerine yenisi takılır ve sırasıyla diğer filtreler değiştirilir.
Filtre değişiminde en önemli aşama ise membran filtrenin değiştirilmesidir. Bu aşamada sudaki arsenik, kurşun, bakır ve florür gibi maddelerin ayrıştırılması nedeniyle ana filtredir ve değiştirilirken üzerindeki tatlandırıcı malzemesi su kaçırma sorunu oluşmaması için çıkarılır. Değişim yapıldıktan sonra tekrar takılır.