Kapaklı su arıtma istenmeyen kimyasalları, biyolojik kirleticileri, askıda katı maddeleri ve gazları kirli sudan uzaklaştırma işlemidir. Bu işlemin amacı, belirli bir amaca uygun su üretmektir. Suyun çoğu insan tüketimi için (içme suyu) dezenfekte edilir, ancak su arıtma ayrıca tıbbi, farmakolojik, kimyasal ve endüstriyel uygulamaların gerekliliklerinin karşılanması dahil olmak üzere çeşitli başka amaçlar için de tasarlanabilir.
Genel olarak kullanılan yöntemler, filtrasyon, çökeltme ve damıtma gibi fiziksel işlemleri, yavaş kum filtreleri veya biyolojik olarak aktif karbon gibi biyolojik işlemleri, topaklaştırma ve klorlama gibi kimyasal işlemleri ve ultraviyole ışık gibi elektromanyetik radyasyon kullanımını içerir.
Suyun saflaştırma işlemi, musluk suları içerisinde askıda kalan partiküller, parazitler, bakteriler, algler, virüsler, mantarlar dahil olmak üzere partikül madde konsantrasyonunu azaltabilir; ve yağmur olarak düştükten sonra suyun temas etmiş olabileceği yüzeylerden elde edilen bir dizi çözünmüş ve parçacıklı malzemeyi arındırabilir.
İçme suyu kalitesi standartları tipik olarak devlet ve uluslararası standartlar tarafından belirlenir. Bu standartlar tipik olarak sudan yapılacak kullanım için minimum ve maksimum kirletici konsantrasyonlarını belirleyecektir.
Aşağıdaki işlemler, su arıtma tesislerinde yaygın olarak kullanılan işlemlerdir. Bitkinin ölçeğine ve ham (kaynak) suyun kalitesine bağlı olarak bir kısmı veya çoğu kullanılmayabilir.
Şebeke suyu içindeki çok küçük bakterileri, mikro organizmaları ve bazı çözünmüş inorganik ve organik materyalleri uzaklaştırmak için çok çeşitli teknikler mevcuttur. Yöntemin seçimi, arıtılmakta olan suyun kalitesine, arıtma işleminin maliyetine ve işlenmiş sudan beklenen kalite standartlarına bağlı olacaktır.
Saf suyun pH'ı 7'ye yakındır (ne alkalin ne de asidik). Deniz suyunun pH değerleri 7,5 ila 8,4 (orta derecede alkali) olabilir. Tatlı su, drenaj havzasının veya akiferin jeolojisine ve kirletici girdilerin etkisine (örneğin asit yağmuru) bağlı olarak geniş bir aralıkta pH değerlerine sahip olabilir.
Su asidikse (7'den düşükse), su arıtma işlemleri sırasında pH'ı yükseltmek için kireç, soda külü veya sodyum hidroksit eklenebilir. Kireç ilavesi kalsiyum iyonu konsantrasyonunu artırarak su sertliğini yükseltir. Yüksek asidik sular için, Kapaklı su arıtma etkili bir yoldur.
Suyu alkali yapmak için pıhtılaşmasına ve topaklaklaşmasına yardımcı olur. Süreçler etkili bir şekilde çalışır ve ayrıca kurşun borulardan ve boru bağlantı parçalarındaki kurşun lehimden kurşunun çözülmesi riskini en aza indirmeye yardımcı olur. Yeterli alkalinite ayrıca suyun demir borulara karşı aşındırıcılığını da azaltır. Asit (karbonik asit, hidroklorik asit veya sülfürik asit) bazı durumlarda pH'ı düşürmek için alkali sulara eklenebilir.
Suyun, metal yüzeyleri korumak ve toksik metallerin suda çözünme olasılığını azaltmak için kapalı kasa içinde muhafaza edilmesi gerekir. İstenen değerleri yakalayabilmesi için en etkili yöntem ise pompalı su arıtma cihazları kullanmaktır.
Geleneksel bir su arıtma işleminin ilk adımlarından biri, suda asılı kalan parçacıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olmak için kimyasalların eklenmesidir. Parçacıklar, kil ve silt gibi inorganik veya alg, bakteri, virüs, protozoa ve doğal organik madde gibi organik olabilir. İnorganik ve organik partiküller su arıtma sisteminin düzgün çalışabilmesi için suyun bulanıklığına ve rengine katkıda bulunur.
Saf, temiz suya dayanan bir işletmeye sahip olmak, su ekipmanına ve servis bakım profesyonellerine bağımlı olacağınız anlamına gelir. Ancak çok az müşteri ve işletme sahibi, evleri ve işletmeleri için doğru suyu üretmeye ne kadar harcandığının farkındadır. Suyunuzu saf ve temiz tutmak için yapmanız gerekenler:
Aşamalı su arıtma cihazı yıl boyunca dalgalanan su sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Büyük bir fırtınanın ardından sudaki tortudan yazın eklenen klora kadar, suyunuz su kaynağındaki bu değişikliklerden etkilenebilir. Ters ozmoz, filtreler ve yumuşatıcılar gibi sistem çözümleri suyunuzu temiz, saf ve tutarlı tutmanıza yardımcı olur.
Su arıtma, musluktan akan suyun sağlık açısından bir risk oluşturmadan insanlar tarafından tüketilebilmesi için arıtıldığı süreçtir. Tüketim, içmek ve yiyeceklerin hazırlanmasına işaret edebilir.
Tezgah üstü arıtma sistemi, esas olarak krom, kurşun ve çinko gibi insanlar için toksik olan maddelerin yanı sıra suda bulunabilen yosun, kum veya bakteri ve virüslerin ortadan kaldırılmasını içerir. Özünde, insanların sağlığı için olası herhangi bir riski ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Genellikle borulardaki durgun sudur - bu nedenle, borudan su içmeden önce her zaman birkaç saniye soğuk su akmasına izin vermelisiniz. Ancak eski binalarda, suyu kirletebilecek bakır ve hatta kurşundan yapılmış eski borular vardır; koku ve saf olmayan renkten de sorumludurlar. Tüm bunları evinizden uzak tutmak için en uygun arıtma cihazı modellerine sahip olabilirsiniz. Su arıtma cihazlarının fiyatları her bütçeye uygun olacak şekilde ayarlanmış olup amaç herkesin güvenli su içmesidir.
Bir su arıtma sistemi istenmeyen kokuları, tatları ve ayrıca sudaki klor, kireç ve diğer kirleticileri de giderir. Bu nedenle sadece içme suyu değil, aynı zamanda ev tesisatları, armatürler ve elektrikli cihazlar da (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, su ısıtıcısı) su arıtmanın avantajlarından faydalanır.
Giderek daha fazla sayıda ev, evsel musluk suyunu filtrelemek için su filtreleri kullanıyor. Bunun iyi bir nedeni var: Çünkü filtrelenmiş su sadece daha saf değil, aynı zamanda daha yumuşaktır ve bu nedenle kahvenin, çayın ve diğer birçok lezzetli içeceğin yoğun tadı ve tam aroması için ideal taşıyıcıdır. Üstelik su arıtma cihaz fiyatları her gün dışarıdan su almaktan çok daha ucuza gelmektedir.
Kapaklı su arıtma cihazları olarak suyu arıtmak için kullandığımız özel ekipmanlar sıradan kaynak ve maden sularından çok farklıdır. En son teknolojiye sahip su arıtma cihazı filtresi size ve sevdiklerinize güvenli su içme imkanı sunar. Böylece dışardan gelen suyun tehlikelerinden korunarak daha güvenli bir içim elde edersiniz.