Yeryüzü üzerinde yaşamını devam ettiren tüm canlılar için su önemli bir besin kaynağıdır. Canlılar suyu gerek temizlenme ihtiyaçlarında gerekse içme suyu olarak kullanırlar. Öyle ki yaşamın devam etmesi de yine su ile bağlantılıdır.
Sular kullanım amaçlarına göre üretilirler ve mineral değerleri oranlarına göre sınıflandırılmaları yapılır. Bu sektör üzerinde analizleri yapan firmalar insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmeyen su çeşitlerini insanlara içilebilir su olarak kullanımlarına sunarlar.
İçilebilir sular da hijyen ve mineral oranları oldukça önemlidir. Bu sebep ile gerek evlerde kullanılan su arıtma cihazları aracılığı ile elde edilen sular da gerekse dışarıdan alınan ambalajlı su tüketimlerinden su değerlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Su içerisinde bulunan asidik ve bazik durumlara göre suyun değerini belirleyen ve sembolik olarak temsil eden ifade pH değerlerini gösterir. Sular da pH değerleri 0 ile 14 arasında değişiklik göstermektedir. 7 nötr bir derece konumunda yer alırken, 7- 14 arası bazik su anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre sağlık standartlarına uygun olan su çeşidi alkalik su çeşitleri olarak belirlenmiştir.
Bu anlamda doğada yer alan kaynak su çeşitleri içerisinde bulundurdukları maddelere göre pH değerlerinde değişiklik gösterirken, içme suları ile arasında değer farkının olduğu da analiz verilerini ortaya koymuştur. Durumun böyle olması doğada yer alan kaynak suların pH değerleri 6,5- 8,5 oranlarında olurken, içme sularında bu oran 6,5 ile 9,2 aralığında olması gereklidir. Unutulmamalı ki içmek için tercih edilen doğal mineralli sular sert bir yapıya sahiptirler ve kontrol edilmeden kesinlikle tüketilmemelidirler.
Günlük hayatta sıklıkla kullanıma sahip olan ve insanoğlunun yaratılışının temel taşı olan sular için belirli aralıklar ile raporlar hazırlanır. Hazırlanan bu su raporu uzun vakitler ve bir o kadar da çok emekler gerektirir. Bu denli zorlu süreçlerden geçilerek hazırlanan su rapoları, su, maden, kimya ve biyoloji dallarında uzmanlaşmış ve profesyonel anlamda yüksek bilgi sahibi olan insanlar tarafından özenle hazırlanırlar.
Tüm bu kurumların bir araya gelmesi ile ortaya çıkan su raporları genel anlam da ambalajlı su satışı yapan su markası firmalarının su değerlerini ortaya çıkarmaktadır. Öyle ki su raporlarında suyun markası, su kaynağının bulunduğu şehir, su içerisinde sağlık açısından asl olmaması gereken biyolojik, kimyasal ve radyolojik değerler yer alırken aynı zamanda da içerisinde mutlaka bulunması gereken mineraller, mineraller değerleri ve suyun pH oranları gibi bilgiler yer alır.
Ayrıca su markalarının şişelerinin üzerine yapıştırdıkları bu raporların kırmızı bölümünde su içerisinde asla bulunmaması gereken tehlikeli maddelerin ismi yazarken yeşil kısım ise su içerisinde yer alan sağlıklı maddelerde bahseder.
Su üretimi yapan firmaların arasında büyük bir rekabet oluşur. Bu anlamda firmalar üretmiş oldukları sular da 100 tam puan almak için büyük bir çaba gösterirler. Sağlık ve gıda güvenliği hareketinin önemli bir etkeni olan puanlama sisteminde su markasının tam 100 puan alabilmesi için üretmiş olduğu sular da pH düzeyinin ortalama 7,8 ve 5 aralığında olması gerekmektedir.
Aynı zaman da doğal mineralli olan bu sular biyolojik, kimyasal ve radyolojik olarak herhangi bir kirletici içermemelilerdir. Bunun yanı sıra içerisinde yer alan sağlık kriterlerine uygun minerallerinde de dengeli ve yeterli miktar da yer almasına dikkat edilmelidir.
Tüm bu kriterlere dikkat eden firmalar 100 tam puan alırken, bazı markalar yapmış oldukları ihmallerden dolayı eksi 25 bin değerlere kadar gerileme gösterebiliyorlar. Su raporlarında sabit olarak kabul edilen değer 0 olurken, mineraller ve pH suyun kalitesi ve değerinde ciddi artışlar göstermektedir. Bunun yanı sıra kirleticiler ise eksi puan tablosunun oluşmasında etkili oluyor.
Su markaları tarafından üretilen su verileri Gıda Hareketi yetkilileri tarafından belirlenmektedir. Fakat su verileri su firmalarının iznine göre açıklığa kavuşturulur. Durumun böyle olması ise bazı su verilerinin eksik olmasına yol açmaktadır.
Bu anlam da bazı su firmaları üretmiş oldukları su verilerini Gıda hareketi yetkililerine bildiriken aynı zamanda da kendi sitelerinde de bu verileri yayınlamaktan kaçınmamaktadırlar. Bu hareket ise su tüketicilerine büyük bir güven aşılamaktadır.
Bunun aksine bazı firmalar ise su verilerini kesinlikle üçüncü şahıslar ile paylaşımını yapmamaktadırlar. Su verilerini paylaşmama sebebi olarak üretmiş oldukları su değerlerinde yükseklik görüldüğü takdirde firmanın kapanması gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşma korkusu olarak biliniyor. Bu tür firmalar tüketicisine güven aşılamamak ile birlikte sağlık açısından da tercih edilebilecek firmalar arasında yer almamaktadırlar.
Su değerlerinin ve verilerinin toplanmasının ardından Gıda Hareketi yetkilileri su analiz tablolarını oluşturmaktadır. İnsan sağlığı açısında herhangi bir tehlike teşkil etmeyen suların satışlarına izin verilen ve içerisinde yer alan minerallerin doğru, yeterli oranda yer aldığının kanısına varıldıktan sonra su analizleri yapılarak kalite standartlarına uygun sıralama ile tüketiciye sunulmak üzere tablolar oluşturulur.
Su tüketicileri bu tablolara dayanarak tükettikleri sulardaki mineral ve pH değer bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirler. Bu sayede sağlıklı ve doğru su tüketimi yapılır. Hem satıcısı hem de tüketici için yararlı olan bu sistem ile içilebilir sularda ki kirli ve yabancı maddelerin olmadığından emin olunabilir.
Ambalajlı su üretimi yapan bütün firmalar, analizlerinin ve kalite belgelerinin içerisinde yer aldığı raporlar sergilerler. Aynı zaman da su içerisinde bulunan kirli maddelerin rutin kontroller de karşılaşılması durumların da olumsuz raporlar çıkarak kesinlikle firmanın su satışına izin verilmez. Toplum sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyan biyolojik raporlar, sık sık analizler yaparak güncellenir ve su kaynaklarına eklenir. Bu anlamda raporlarında herhangi olumsuz bir değişiklik tespit edilen su satışları sağlık standartlarına uymadığı gerekçesi ile kaldırılır.
Aynı zaman da bu raporlar da ambalajlı su üretimlerinde sıklıkla rastlanılan kaçak su doldurumları da kayıtlara geçerek firmanın su satışlarının tamamen durdurulmasına yol açarak toplumun sağlığı güvence altına alınır. Oluşturulan bu raporlar da yer alan farklı renkler ise firmaların önce ve sonrasında ki veri değişikliklerinin olumlu ya da olumsuz olduğuna dair temsili olarak konulurlar.